Przodkowie dzisiejszych Ukraińców kilka dni przed Maślenicą (Maslenicą) nazywali „tłustym tygodniem”, a w niektórych regionach „pstrym”, ponieważ w środę i w piątek i tak trzeba było pościć.
Wiadomo, że po Maślenicy zakazane było spożywanie produktów nie tylko mięsnych, ale i mlecznych.
Ukraina | Główną atrakcją ukraińskiego „tłustego tygodnia” są dania mięsne (by 'Robbie Owen-Wahl' Link: animalaidunlimited.org na licencji FreeImages)
„Tłusty” czy też „pstry” tydzień, to ostatnie siedem dni przed Maślenicą. W tym czasie tradycyjnie jadło się mnóstwo potraw mięsnych. Zakończenie „tłustego tygodnia” wiązało się z hucznym świętowaniem, zabawami i tańcami.
Dziś w niektórych rejonach Ukrainy tradycja ta jest wciąż pielęgnowana. W kijowskiej „Słobodzie Mamaja” goście będą rozweselani pieśniami i tańcami, a oprócz pokarmu duchowego znajdzie się także coś dla żołądka i podniebienia – gospodarze ugoszczą wszystkich zebranych mięsem i tradycyjnym kozackim kuleszem.
Gorąca muzyka i ludowe tańce skrócą okres oczekiwania na główne danie święta – pieczonego na rożnie prosiaka. Ale nie myślmy, że goście przybywają tu tylko z powodu jedzenia! To także doskonała okazja, by pokazać dzieciom narodową kulturę i pobawić się na tradycyjnej ukraińskiej zabawie.
Bez pieczonej na rożnie świni nie byłoby godnego zakończenia „tłustego tygodnia”. Przed Maślenicą trzeba bowiem najeść się na zapas, bo już od poniedziałku na tradycyjnych ukraińskich stołach zapanują pierogi z twarogiem i bliny. Wprawdzie wielu Ukraińców nie będzie przestrzegać nadchodzącego postu, mimo to chętnie obchodzą oni „tłusty tydzień”.
Istnieje wiele ludowych przysłów związanych z „tłustym tygodniem” (czyli swoistymi ukraińskimi ostatkami), na przykład:
- Jeśli na ostatki wiszą z dachu sople – pszczoła będzie miodna (będzie dostatek miodu).
- Jeśli w tłustym tygodniu kura napije się z kałuży – czekaj na ciepłą, spokojną wiosnę.
Co?
Tłusty Tydzień w kozackim chutorze „Słoboda Mamaja”.
Gdzie?
Gdzie: Kijów, „Słoboda Mamaja”
Kiedy?
13-19 lutego 2012
Zainteresują Cię również